obiady z dostawą

obiady z dostawą

...zadzwoń ...zamów ...dowieziemy

+48 515 095 657

+48 515 095 657

...składanie zamówień

Białe ząbki czosnku znane są powszechnie w kuchni, jak również ze swoich właściwości zdrowotnych zwłaszcza tych antybakteryjnych i antywirusowych. Dzisiaj prezentujemy coś miej oczywistego i znanego – czarny czosnek.

Czarny czosnek znany był już w starożytności, a jego ojczyzną są kraje azjatyckie (Korea, Japonia, Chiny) gdzie nadal jest popularny i doceniany jako przyprawa i suplement diety. Ogromną popularnością cieszy się on również w Stanach Zjednoczonych, a dopiero od niedawna powoli wkracza na rynek europejski.

Jest produktem w pełni naturalnym i powstaje w wyniku poddawania białego czosnku odpowiedniej temperaturze (60-80°C) i dużej wilgotności przez okres nawet 90 dni. To właśnie podczas tego długotrwałego procesu czosnek zmienia swój kolor, smak, strukturę i zapach a co najważniejsze substancje aktywne i składniki mineralne stają się lepiej przyswajane niż w przypadku surowca, z którego powstał.

Właściwości czarnego czosnku nie zostały jeszcze dogłębnie poznane, niemniej wiele jego zalet jest tożsamych z tymi, które przypisuje się czosnkowi znanemu nam w tradycyjnej postaci:

  • wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne,
  • wzmacnia odporność i wspomaga układ immunologiczny w walce z drobnoustrojami,
  • pomaga w profilaktyce antynowotworowej,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • zapobiega zawałom serca i udarowi mózgu poprzez wspomaganie krążenia i procesu krzepnięcia krwi,
  • obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi,
  • wykazuje działanie wspomagające pracę wątroby,
  • przeciwdziała procesom starzenia dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu,
  • jest źródłem magnezu, wapnia cynku i żelaza,
  • korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci (dzięki obecności siarki).

Wykorzystanie w kuchni

Czarny czosnek ma niepowtarzalny smak przypominający jednocześnie suszoną śliwkę, sos sojowy, ocet balsamiczny, anyż i espresso. Niektórzy opisują ten smak jako piąty smak czyli umami (nieuchwytny, delikatny smak, trudny do opisania, nie słodki, nie słony, nie kwaśny, nie gorzki). Dzięki temu czarny czosnek nadaje potrawom ciekawy, niepowtarzalny smak. Można go wykorzystać do smarowania pieczywa. Świetnie sprawdzi się także do podkreślenia smaku zup, sosów, dipów i sałatek. Można nim natrzeć kurczaka lub rybę przed upieczeniem.

My proponujemy Państwu bigos z dodatkiem czarnego czosnku. Zachęcamy do spróbowania tego tradycyjnego dania w niecodziennej odsłonie. Zapraszamy do Restauracji Krasna Chata

Czarny czosnek dopiero wkracza na Polski rynek. Jego produkcją w naszym rejonie zajmuje się Pan Waldemar Bednarczyk razem z synem Rafałem, którzy wspólnie prowadzą rodzinne gospodarstwo ekologiczne w Siennicy Nadolnej. Osoby zainteresowane szczegółami dotyczącymi czarnego czosnku zachęcamy do kontaktu z naszym zaprzyjaźnionym dostawcą.

Waldemar Bednarczyk Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne
Siennica Nadolna 78 a, 22-302 Siennica Nadolna,
tel. 508159267, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

ADRES, GODZINY PRACY

ico m locWał 42, 22-375 Izbica

ico m timepon-nd: 9.00 - 21.00 (maj - sierpień)
ico m timepon-nd: 9.00 - 19.00 (wrzesień - kwiecień)

Nasz profil na Facebook

znajdz nas na facebook

KONTAKT Z NAMI

ico m phone+48 575 005 339

ico m mailkontakt@krasnachata.pl
ico m mailrestauracja@krasnachata.pl